كود پتاسيم شدت بيماري آكاگاره در برنج را كاهش ميدهد
كود پتاسيم شدت بيماري آكاگاره در برنج را كاهش ميدهد
با مصرف كود پتاسيم در شاليزارها ميتوان از شيوع بيماري آكاگاره جلوگيري كرد و شدت آن را كاهش داد. توسط پژوهشگران بيماريهاي فيزيولوژيكي زيادي در برنج مورد بررسي و شناسايي قرار گرفته است كه يكي از مهترين آنها در ايران كه شناخت آن براي كشاورزان شاليكار ضروري است، بيماري آكاگاره « Akagare» است. فرق اساسي اين بيماري با ديگر بيماريهاي برنج مثل بلاست و يا بيماري شيت بلايت در اين است كه عامل اين بيماري يك عامل خارجي مثل قارچ نيست، بلكه علت آن نارسايي در جذب مواد غذايي توسط گياه در برخي از خاكهاست، به همين دليل به آن بيماري فيزيولوژيكي ميگويند.
تحقيقات در خصوص علائم بيماري نشان داد: آكاگاره معمولاً در زمان 2 تا 3 هفته پس از نشاكاري در برنج ظاهر ميشود و معمولاً به صورت لكههاي قهوهاي مايل به قرمز در روي برگهاي مسن ظاهر ميشود. بيماري آكاگاره بر حسب نوع علائمي كه در گياه ايجاد ميكند به سه نوع تقسيم ميشود. بطور كلي علت اين بيماري نارسايي در جذب مواد غذايي توسط گياه برنج در بعضي از خاكهاست و كمبود طبيعي پتاسيم در خاك، توليد هيدروژن سولفوره H2S زياد در خاك، كمبود فسفر در خاك از جمله عوامل پيدايش اين بيماري است.
همچنين براي جلوگيري و كاهش شدت بيماري آكاگاره بايستي اقدام به مصرف كود پتاسيم در شاليزارها كرد. براي اين منظور لازم است مقدار 100 كيلوگرم در هكتار سولفات پتاسيم در زمان قبل از نشاكاري به خاك اضافه و با آن مخلوط شود و سپس حدود يكماه و نيم پس از نشاكاري مجدداً به مقدار 100 كيلوگرم در هكتار سولفات پتاسيم مصرف كرد.
تنك كردن فاصله نشاكاري در مزرعه (تراكم كمتر با تعداد نشاء بيشتر در هر بوته) و استفاده از كود فسفات آمونيم از راههاي ديگر جلوگيري يا كاهش شدت خسارت بيماري آكاگاره است.