روش تحقیق در مدیریت اسلامی
روش تحقیق در مدیریت اسلامی
در یک سازمان معمولا دو عامل سبب روی آوردن به پژوهشهایی در حوزه مدیریت است.
a. علاقه مدیران یا محققان
b. مشکلات سازمان
بنابراین کار ما به عنوان پژوهشگر از اینجا آغاز میشود که علاقه یا مشکل را به درستی بشناسیم و دنبال کنیم تا به سرنخهایی برسیم.
1- مرحله اول: شناسایی مشکل یا علاقه مدیران و محققان
سؤال : عقالهای که در سازمان شکل میگیرد اولین کاری که انجام میدهیم چیست؟
1. تماس برقرار میکنیم تا ببینیم مشکل کجاست؟
علاقه و مشکل را شناسایی میکنیم.
2. گردآوری اطلاعات اولیه (اطلاعات را در خود سازمان بررسی میکنیم و بدست میآوریم). به میان پرسنل، مدیران، مشتریان میرویم و در مورد موضوعی که ذهن مدیران یا محققان را به خود مشغول کرده (موضوع تحقیق) صحبت میکنیم.
3. بررسی پیشینه یا ادبیات موضوع
پس از مرحیه دوم، هدف بعدی رسیدن به یک مدل مهندسی از موضوع مورد تحقیق است. هدف ما در این قسمت مطالعه سیستماتیک پژوهشهای قبلی به منظور اطمینان از شناخت تمامی متغیرهایی است که ممکن است بر موضوع تحقیق ما تأثیر داشته باشد و از نظر ما به دور مانده است. همچنین این از کار به ما اطمینان میدهد که چرخ را از نو اختراع نمیکنیم شاید پژوهشگران پیش این موضوع را بررسی کرده و به وقایع موردنظر رسیده باشند.
پس سه گام اول روش تحقیق تا به اینجا:
1. شناسایی مشکل یا علاقه
2. گردآوری اطلاعات (باید در خود سازمان بگردیم و پیدا کنیم)
3. گردآوری اطلاعات به صورت علمی (ادبیات تجربی و تئوری) برای رسیدم به مدل مفهومی و فرضیه ها
مدل مفهومی تحقیق
![]() |
مستقل : آن چیزی که ما به راحتی میتوانیم تغییرش دهیم.
وابسته : متغیری است که معلول متغیرهای مستقل و مداخلهگر است به عبارتی دیگر ما سعی میکنیم با تغییر در متغیرهای مستقل و کنترل متغیرهای مداخلهگر (مزاحم یا تعدیلی) به هدف خود که تغییر در متغیر وابسته است برسیم. به عنوان مثال: هدف یک سازمان افزایش سهم بازار خود است. ما به عنوان یک محقق حدس میزنیم افزایش تبلیغات و کاهش قیمت دو عامل تأثیرگذار اصلی در افزایش سهم بازار میباشد.
برای بررسی این موضوع پس از گردآوری اطلاعات اولیه از داخل سازمان به این نتیجه میرسیم که نارضایتی کانالهای توزیع و کارکنان فروش عامل مهمی است که میتواند سهم بازار ما را تحت تأثیر قرار دهد. به عبارتی دیگر ما گام اول و دوم از این فرایند تحقیق علمی را تا به اینجا پیمودهایم. حالا ما 3 متغیر داریم که انتظار میرود در افزایش سهم بازار ما دخالت داشته باشند.
وابسته مستقل
برای اطمینان از اینکه متغیر دیگری از چشم ما به دور نمانده باشد به سراغ ادبیات موضوع میرویم و پیشینه تحقیقات انجام گرفته از این موضوع را بررسی میکنیم. ما انتظار داریم پس از اجرای گام 3 (پیشینه کاوی) با اطمینان و دقت بیشتر مدل مفهومی تحقیقی خود را ارائه دهیم. بررسی مدل پیشینه به ما کمک میکند. متغیرهای دیگر با روش انجام تحقیق مشکلات احتمالی، ابزارهای مورد نیاز، و روش آماری (متدولوژی) مرسوم در این دسته از پژوهشها را شناختهایم برای اینکه بتوانیم از اطلاعات پژوهشهای قبلی به صورت اثربخش و کارآمد استفاده کنیم بهتر است چارچوب مشخصی برای کسب اطلاعات لازم داشته باشیم.
نمونه یک چارچوب ساده و کارآمد در نمودار 2-2 ص 54 کتاب آورده شده است.
این چارچوب به ما کمک میکند اطلاعات پژوهشهای قبلی را به صورت مفید و مختصر جمعآوری نمائیم و هنگام استفاده از این اطلاعات دچار سردرگمی شویم.
چگونه از اعتبار علمی یک پژوهش اطمینان حاصل کنیم؟
بقیه افراد کار پژوهشی ما را به چه اساسی ارزیابی میکنند؟
منبع یک تحقیق که درواقع نشانگر اشراف پژوهشگر بر ادبیات موضوع است مهمترین عامل در اعتبارسنجی یک پژوهش است. وقتی یک پژوهش اغلب منابع معتبر و مرتبط با موضوع را دربردارد ما اطمینان مییابیم پژوهشگر دید علمی و عمیقی نسبت به موضوع داشته است.
مراحل تحقیق
(جمعبندی جلسه قبل)
1- شناسائی مشکل / علاقه
2- جمع آوری اطلاعات اولیه
1- تاریخچه (سابقه، محصولات، فرایندهای تولید،
سهامداران، مدیران و ...)
2- عوامل ساختاری
(چارت سازمانی و رویهها، دستورالعمل، نوع تصمیمگیری،
شبکه و روابط بین بخشهای مختلف سازمان)
3- نگرشها و پاسخهای رفتاری
(نگرش نسبت به مرخصی نظام پاداش و انگیزش کارکنان )
3- پیشینه کاری (نظریهپردازی) یا بررسی ادبیات موضوع
1. پیشینه تئوری 2. پیشینه تجربی
پیشینه تئوی : در این قسمت علاقهمند است دریابد محققان پیشین از چه تئوریها و روشهای آماری شناخته شده در بررسی موضوع استفاده کردند. هدف محقق در این قسمت این است که آنچه را که قصد بیان آن را به عنوان بیان مسئله، ضرورت موضوع، بنیان پژوهش دارد. با استفاده از منابع معتبر پیشین مستحکم نماید. بدون پیشینه تئوری نوشتههای محقق فاقد اعتبار بوده و از نظر مراجع علمی قابل استفاده نمیباشد به عبارت دیگر بدون پیشینۀ تئوری نمیتوان در مورد بنیان علمی یک تحقیق و عینیت آن اطمینان حاصل کرد. (عینیت یک ویزگی اصلی و مهم در پژوهشهای علمی است. به این معنا که یک تحقیق برخواسته از ذهنیات یا پیشفرضهای ذهنی محقق نمیباشد.)
پیشینه تجربی : در پیشینه تجربی محقق به مطالعات قبلی انجام گرفته در این موضوع اشاره میکند. معمولاً وقتی میخواهیم کار تحقیق را به صورت علمی شروع کنیم از این مرحله کار اصلی، شروع میشود. پس از مطالعه پژوهشهای قبلی تا میتوانیم جمعبندی و چارچوب خوبی برای نوشتن طرح تحقیق یا پروپوزال آماده کنیم. بعد از جمعبندی پیشینه ما انتظار داریم بتوانیم مدل مفهومی پژوهش خود را با دقت و اطمینان شکل دهیم. یک پیشینه کاوی خوب کار ما را در ادامه مسیر بسیار آسان میکند، ما میتوانیم با اشاره به نقاط ضعف و قوت تحقیقات قبلی خلاقیت موجود در طرح تحقیق خود را توجیه نمائیم. (ص 54 کتاب یک چارچوب مفید و مختصر برای بررسی پیشینه در اختیار ما قرار میدهند.)
منظور از ادبیات تئوری: نظریات اصلی و پایه در رابطه با موضوع است. این قسمت از ادبیات عمدتاً اولین پژوهشها و نظریههای تأیید شده در رابطه با موضوع را شامل میشود.
منظور از ادبیات تجربی: ادبیات تجربی شامل گزارش تمامی مطالعاتی است که بر روی قسمت تئوری ادبیات انجام شده است.
انواع مقالات
روشها و ابزارها در پیشینه کاری تحقیق
مقالات علمی به دو نوع: 1- ترویجی 2- پژوهشی
مقالات ترویجی
یک دید کلی و دانش اولیه در مورد مفاهیم خاصی مرور میشود.
مقالات پژوهشی
مقالات علمی- پژوهشی هستند که دید جزئی و تخصصی تأثیر چند عامل را بر هم بررسی میکند.
مثال مورد اول: نظیر یک مقاله با عنوان زیر است:
کاربردهای آیتی در کسب و کار امروز
مثال در مورد نوع دوم : موضوع آیتی با عنوان زیر مطرح میشود:
بررسی تأثیر استفاده از ابزارهای آیتی در افزایش سهم بازار
پژوهشی: جزئی و تخصصی
1- مقدمه 2- بیان مسئله + ضرورت موضوع 3- پیشینه تئوری 4- پیشینه تجربی
5- روش شناسایی پژوهشی
1. معرفی مدل 2. متغیرها 3. تعاریف عملیاتی 4. روش آماری نرم افزار 5. روش گردآوری دادهها 6. تجزیه و تحلیل (توصیفی و تحلیل) 7. جمع بندی + نتیجه گیری 8. پیشنهادات
9. فهرست منابع : (1- برای پژوهشگران آتی 2- برای سیاستگذاران)
1- نمودار 2- جدول 3- نتایج تخمین و تستهای آماری
انواع گزارشات در پژوهش
در انتشار پژوهشهای انجام یافته نوع گزارش در ابتدا مشخص شود. به عبارتی پژوهشگر بایستی هدف خود را در اجرای تحقیق مشخص نماید. دو نوع گزارش در انتشار نتایج تحقیق مرسوم است.
1- توصیفی 2- تحلیلی
توصیفی : در گزارش توصیفی پژوهشگر عمدتاً دورنمایی از وضعیت متغیرها ارائه میکند. هدف این بخش ارائه اطلاعات آماری در مورد تکتک متغیرهاست. به عنوان مثال در موضوع تأثیر تبلیغات در فروش پژوهشگر در قسمت توصیفی کار خود آمار میزان فروش و هزینه تبلیغات را در طبقهبندیهای مختلف ارائه مینماید. استفاده از جدول ؟؟؟؟؟؟؟ در این قسمت ضروری و مرسوم است. جدولهای متقاطع در این قسمت میتوانند تصویر جامعی از وضعیت نمونه و موضوع مورد بررسی ارائه دهند. در این قسمت محقق به ارتباط بین متغیرها اشاره نمیکند و اظهارنظر نیز نمینماید.
نکته : در اغلب پژوهشهای حوزه مدیریت ما مواجه هستیم با دادههایی که باید از طریق محاسبه یا پرسشنامه جمعآوری نمائیم. بنابراین بخشی از اطلاعات بدست آمده که بایستی گزارش کنیم مربوط به ویژگیهای پاسخدهندگان خواهد بود. ارائه اطلاعات مربوط به پاسخدهندگان در گزارش تحقیق از این جهت مهم است که بررسی مجدد محقق یا ارزیابی آن و یا استفاده از نتایج آن گاهی اوقات در گروی اطلاع داشتن از ویژگی مرجع دادههای پژوهش است. در بیشتر تحقیقات مدیریتی مرجع نهایی ما افراد هستند. بنابراین بایستی ویژگیهای شخصی و سازمانی آنها را در پرسشنامه سؤال کنیم و آمار مبطو به آن را در گزارش خود بیابیم.
تحلیل: در بخش تحلیلی گزارش پژوهشگر به تحلیلهای دومتغیره و بیشتر میپردازد.
هدف از این قسمت گزارش کردن روش آمار اجرا شده و خروجیهای بدست آمده از تجزیه و تحلیل آماری است. در این بخش پژوهشگر میتواند در مورد روابط بین متغیرها و تأثیرگذاری آنها بر همدیگر اظهارنظر نماید. در این قسمت پژوهش ما بایستی حتماً خروجی نرم افزار استفاده شده و قسمتهای آماری را گزارش کنیم. ماحصل این گزارش پذیرش و یا عدم پذیرش فرضیههایی است که در قسمت قبل (در قسمت بررسی پیشینه و فرضیهسازی) آنها را عنوان کردهایم.
پس از بررسی ادبیات موضوع و مطالعه نظریات حوزه تحقیقمان بایستی یک مدل ساده برای متغیرهای تحقیق آماده کنیم. این مدل ساده به ما نشان میدهد در تحقیق، چه متغیرهایی وجود دارد و رابطه بین آنها چگونه است. برای تشخیص متغیرها و روابط بین آنها، همواره به ادبیات تئوری تحقیق(نظریات مرتبط با موضوع) مراجعه میکنیم. فرضیهسازی حتماً باید مبتنی بر پیشینه نظری موضوع و مدل مفهومی پژوهش باشد.
فرضیه :
فرضیه حدسی هوشمندانه در مورد موضوع تحقیق است.
نکته : زمانی که مدل مفهومی تحقیق دارای چندین متغیر مستقل و تعدیلی باشد، بایستی برای بررسی موضوع در مورد هر کدام از روابطی که در مدل مفهومی مشاهده میکنیم یک فرضیه جداگانه بسازیم زیرا هنگام بررسی موضوع ممکن است متغیرهای مختلف ارتباط متفاوتی را با متغیر وابسته از خود نشان دهند. در تنظیم فرضیه استفاده از جمله «اگر .... پس.....» میتواند به ما کمک کند.
موضوع مهم دیگر در تنظیم فرضیه حمایت ادبیات موضوع از روابط بین متغیرها در فرضیهاست که ما میسازیم. فرضیهها ممکن است جهتدار یا غیرجهتدار باشند. در فرضیه جهتدار ما عنوان میکنیم متغیر مستقل تأثیر مثبت یا منفی و متغیر وابسته دارد.
مقیاسها در اندازه گیری
1. مقیاس اسمی
مقیاس اسمی برای کدگزاری و تمییز دادن متغیرهای مختلف به کار میرود. اختصاص اعداد در این مقیاس صرفاً جهت نامگذاری میباشد و هیچگونه عملیات ریاضی بر روی آن نمیتوان انجام داد. همچنین محاسبه میانگین در مورد این نوع متغیرها معنادار نمیباشد. اغلب متغیرهای دامی تحقیق با این مقیاس اندازه گیری میشود. متغیرهای دامی: دستهای از متغیرها هستند که نمیتوانیم عدد معناداری را به آنها اختصاص دهیم. مثل جنسیت افراد، جنس کفش، رنگ لباس و نام محصولات.
2. مقیاس ترتیبی
در این نوع مقیاس اعدد علاوه بر اینکه نشانگر تفاوت در سطوح مختلف متغیر هستند (مثل مقیاس اسمی) علاوه بر آن برتری بین سطوح مختلف متغیر قابل مشاهده است. نظیر مقیاس اسمی نمی توانیم عملیات ریاضی در این متغیرها استفاده کنیم اما مُد آنها را
میتوانیم اندازه بگیریم. میزان تفاوت در مقیاس ترتیبی قابل اندازهگیری نیست.
مقیاس نسبتی و کسری در جلسه آخر ارائه شده است که در این جزوه موجود نیست.
نمونهگیری
نمونهگیری در تحقیق به سبب محدودیت زمان و هزینه در دسترس بودن کل اعضای جامعه و همچنین کافی بودن مطالعه نمونه به جای کل جامعه انجام میشود. هدف ما از نمونهگیری این است که بتوانیم با بررسی ویژگیهای نمونه تحقیق به نتایجی در مورد جامعه مورد مطالعه دست یابیم. برای نمونهگیری ما باید درباره 3 صحبت زیر تصمیمگیری کنیم.
1. چارچوب نمونه گیری 2. طرح نمونهگیری 3. اندازه نمونه
چارچوب نمونهگیری : شامل یک لیست از اعضای جامعهای است که قصد داریم آن را مطالعه کنیم.
طرح نمونهگیری : روشی است که برای انتخاب نمونه به شیوه علمی استفاده میکرد.
اندازه نمونه : با فرمولهای ریاضی مشخصی (کوکران- اورکات) تعیین میگردد.
در نمونهگیری محقق باید دقت کنید نمونهای که انتخاب میکند از حیث ویژگیهای مورد مطالعه نماینده مناسبی از جامعه آماری تحقیق باشد برای اینکه این هدف محقق شود محقق باید به چارچوب، طرح و اندازه نمونه خود دقت بیشتری نماید.
اندازه نمونه : باید به نحوی انتخاب شود که با در نظر گرفتن محدودیتهای هزینه و زمان دارای توزیع نرمال باشد تا اطمینان پیدا کنیم. نمونهای که انتخاب کردهایم گویای جامعه مورد مطالعه ما بوده است. به عبارت دیگر ما مطمئن میشویم نمونه انتخابی، شامل مشاهداتی نیست که در دو انتهای نمودار قرار دارد.
غیرنرمال نرمال
طرح نمونهگیری بسته به موضوع مورد مطالعه میتواند به یکی از روشهای زیر انتخاب شود.
1. تصادفی 2. غیرتصادفی
تصادفی
1. ساده 2. طبقه بندی شده 3. خوشهای 4. سیستماتیک یا نظام دار
غیرتصادفی
1. ساده 2. قضاوتی 3. سهمیهای
تصادفی : طرح نمونهبرداری اگر از نوع تصادفی باشد هر واحد از جامعه آماری، دارای شانس برابر و مشخص برای انتخاب شدت در نمونه است. 4 روش فوق از نمونه برداری تصادفی هستند. در نمونه برداری تصادفی معمولاً برپایه جدول اعداد تصادفی، اعضای نمونه به صورت تصادفی انتخاب می شود.
ساده: در این حالت همه اعضای جامعه از نظر محقق یکسان بوده و دارای شانس برابر برای انتخاب شدت هستند. این روش سادهترین و کمهزینهترین روش نمونهگیری است.
طبقه بندی شده:
محقق به ندرت با جامعه آماری کاملاً همگن مواجه است. اغلب جوامع آماری قابلیت طبقه بندی از نظر ویژگیهای مختلف را دارند. این نوع نمونه گیری نتایج دقیقتری را نسبت به حالت تصادفی ساده به دست می دهد. نمونهبرداری تصادفی طبقه بندی شده به ویژه در تحقیقات بازاریابی بسیار پروانهای است. زیرا برای درگیر شدن یک سازمان در بازاریابی تفکیکی لازم است. به جای آمارهای جمعی برای جامعه مورد مطالعه به اطلاعات دقیق درباره بخشهای مشخص و قابل اندازهگیری بازار دست یافت. دو روش که در طبقه بندی جمعیت مصرف کنندگان استفاده میشود عبارتست از طبقهبندی مصرف کنندگان براساس سن وجنسیت.
طبقه بندی براساس معیارهای اجتماعی و اقتصادی
خوشهای : به طبقهبندی خوشهای که به آن چندمرحلهای گفته میشود ابتدا چند طبقه از جامعه شناسایی میشود. تعداد این طبقات اندک و تعداد اعضای طبقه زیاد است. در مرحله دوم هر طبقه مجدداً به چند طبقه دیگر تقسیم می شود. این روش نمونهبرداری گاهی اوقات زمان و هزینه محقق را برای یافتن نمونه اثربخش کاهش میدهد. به عنوان مثال زنانی که چارچوب نمونهبرداری ما موجود نیست (لیست اعضای جامعه آماری را نداریم) میتوانیم از این روش استفاده کنیم. زیرا با طبقهبندی دومرحلهای جامعه میتوان واحدهای کوچک زیادی را برای نمونهگیری پیش بینی کردک و با توجه به در دسترس بودن آنها اقدام به نمونهگیری نمود سیستماتیک یا نظام دار.
شامل انتخاب تصادفی اولین عضو نمونه و انتخاب سایر اعضاء براساس عضو اول است. این روش بسیار ساده و کاربردی است و در کنترل کیفیت محصولات تولیدی از آن استفاده میشود. به این صورت که نمونه اول به صورت تصادفی انتخاب میشود و نمونههای دیگر هر کدام پس از رد شدن 50 مورد انتخاب می شوند.
نمونه گیری غیرتصادفی
گاهی اوقات پژوهشگر از قبل میداند که برای نتیجه گیری بهتر یا ارزانتر باید از روشهای غیرتصادفی استفاده کرد که قطعاً به اندازه روشهای تصادفی معتبر نخواهد بود.
ساده: زمانی است که حدس زدن برای انتخاب نمونه کافی است مثل انتخاب یک رهگذر از جانب گزارشگر تلویزیون.
قضاوتی : این روش از روش قبل علمیتر است و براساس قضاوت پژوهشگر در مورد نماینده بودن یا نبودن نمونه از جمعیت استوار است. به عنوان مثال اگر قصد مطالعه نظر مردم در مورد تورم آینده را داشته باشیم پژوهشگر به احتمال زیاد سراغ 10 نفر از اقتصاددانان کشور خواهد رفت.
سهمیهای : در این حالت جامعه آماری به قسمتهای مختلف تقسیم میشود و پژوهشگر براساس سلیقه خود تعدادی از اعضای جامعه را در هر قسمت انتخاب میکند. دستهبندی جامعه و سهم هر دسته در نمونه بستگی به نظر شخصی و قضاوت پژوهشگر دارد. این روش مشابه روش طبقهبندی شده در حالت تصادفی است.
اجزای پروپوزال
1. موضوع 2. مقدمه 3. رفرنسها 4. چارچوب نظری، ادبیات نظری موضوع
5. ادبیات تجربی، پیشینه تجربی موضوع 6. فرضیههای تحقیق
7. مدل مفهومی
8. روششناسی تحقیق، تعریف عملیاتی- نحوه سنجش متغیرها، روش آماری، نحوه گردآوری دادهها ، طرح نمونه گیری
9. سؤالات تحقیق 10. برآورد مالی 11. برآورد زمانی
مقدمه پروپوزال : مقدمه پروپوزال یک خلاصه کوتاه چندجملهای در مورد کل پروپوزال است. در این چند جمله ما باید ضمن بیان موضوع، جامعه پژوهشی و نمونه انتخاب شده اشاره کنیم و به روش آماری و نحوه گردآوری دادهها مختصراً در چند جمله بیان کنیم پس به محتویات پروپوزال (افراد) پروپوزال اشاره می کنیم.
بیان مسئله : در قسمت بیان مسئله دقیقاً عنوان می کنیم خلأ مطالعات قبلی چه بوده است و پژوهش ما دقیقاً در حال بررسی چه متغیرهایی است. در قسمت بیان مسئله مشکلات مرتبط با موضوع یا کاربردهای آن و یا جزئیات روش تحقیق به هیچ عنوان آورده نمیشود. بیان مسئله در پروپوزال آیتمی است که درواقع نشانگر وجه کل کار پژوهشی ماست. به عنوان مثال در موضوع علل مهاجرت به تهران پژوهشگر در قسمت بیان مسئله هرگز و از مباحث مربوط به رشد جمعیت تهران، ترافیک، مشکلات اقتصادی – فرهنگی و غیره ... که ناشی از مهاجرت به تهران بوده نمی شود. همچنین جزئیات روششناسی تحقیق خود را (روش آماری- پیشینه نظری- تعریف عمل متغیرها و غیره) عنوان نمی کند. بلکه به صورت خلاصه و مفید موضوع تحقیق خود و تفاوت کار پژوهشی خود با مطالعات قبلی را عنوان میکند.
اهداف تحقیق : اهداف تحقیق در یک پروپوزال پژوهشی کاملاً متناسب با بیان مسئله نوشته میشود. دقت کنیم در بیان اهداف تحقیق هرگز وارد مسائل کاربردی یا اهداف ناشی از اجرائی نتایج تحقیق نشود هدف تحقیق باید به صورت دقیق و واضح پس از اجرای کار پژوهشی محقق شود. بنابراین باید دقت کنیم هدفی را در پرپوزال خود بیاوریم که انتظار داریم بعد از پایان تحقیق دقیقاً به آن می رسیم. در بیان اهداف تحقیق ما طی چند جمله تیتروار بیان مسئله خود را مطرح می کنیم.
مانند : بررسی تأثیربیکاری بر مهاجرت به تهران
بررسی تأثیر مشکلات اقتصادی بر مهاجرت به تهران
بررسی کمبود امکانات بر مهاجرت به تهران
فرضیههای تحقیق: در بیان فرضیهها ما با چند جمله خبری نتایج انتظاری خودمان پس از اجرای تحقیق را بیان می کنیم. یعنی حدس خود را در مورد نتایج تحقیق در قالب چند جمله به صورت تیتروار عنوان میکنیم.
مثال : در مورد موضوع مهاجرت به تهران با توجه به هدف اول ما می توانیم فرضیه اول خود را به یکی از دو شیوه زیر مطرح کنیم:
1. افزایش نرخ بیکاری در شهرستانها سبب افزایش مهاجرت به تهران می شود.
2. افزایش بیکاری در شهرستان سبب افزایش مهاجرت به تهران است.
در نوشتن فرضیههای مثال تنها تفاوت دو جمله کلمه افزایش است. اگر ما فرضیه خود را مثل حالت اول بیان کنیم، مجبور هستیم وقتی آمار مربوط به بیکاری و مهاجرت را مطالعه می کنیم و وارد نرم افزار می کنیم نرخ افزایش آنها را در نظر بگیریم. به عنوان مثال ممکن است نرخ بیکاری در سالهای مختلف به شرح زیر باشد.
12% - 14% - 10%
در این حالت ما برای بررسی فرضیه خودمان مجبوریم به جای ارقام مربوط به نرخ بیکاری ارقام افزایش این نرخ را مدنظر قرار دهیم. یعنی 2% و 4% . این موضوع در اجرای تجزه و تحلیل محقق را دچار دردسرهایی خواهد انداخت (هر فرضیهای فقط برای یک هدف است).
سؤالات تحقیق
فرضیه (1) بیکاری در شهرستان سبب مهاجرت به تهران می شود.
سؤال با این روش طرح میشود:
چرا بیکاری در شهرستان سبب مهاجرت به تهران میشود. (سؤال غلط)
آیا بیکاری در شهرستان سبب مهاجرت به تهران می شود. (سؤال درست)
در طرح سؤالات تحقیق باید دقت کنیم سؤال متناظر با هر فرضیه را به نحوی بیان کنیم که دقیقاً گویای آن فرضیه بوده و هیچ سؤال جدیدی در ذهن مخاطب ایجاد نکند به عنوان مثال در مورد مثال بالا شروع سؤال با عبارت چرا اگرچه از نظر اصول نگارشی غلط نیست اما از نظر اصول فنی پروپوزال نویسی ایراد دارد. زیرا سؤال که با چرا شروع میشود درواقع متناظر با فرضیات دیگری می شود که مدنظر ما نبوده است. بنابراین در نوشتن پروپوزال باید در مورد انتخاب کلمات بسیار دقت کنیم.
ادبیات موضوع یا پیشینه پژوهش چهارچوب نظری
در این قسمت از پروپوزال وظیفه ما این است که خواننده را (خواننده= داور پایان نامه، کارفرما، سرمایه گذار طرح، همکاران طرح، مدیر ما در سازمان و ...) مجاب نمائیم که ما به عنوان مسئول و مجری این طرح پژوهش تمامی جوانب کار را سنجیدهایم و نسبت به کارهای پژوهشی قبلی در این حوضه اشراف کامل داریم. اهمیت این بخش از پروپوزال دقیقاً معادل رزومه ما موقع استخدام است. برای نوشتن این قسمت ابتدا از پیشینه تئوری موضوع شروع می کنیم. یعنی با توجه به مقالاتی که قبلاً مطالعه کردیم نظریات مهم مرتبط با موضوع تحقیق را بیان می کنیم. سپس وارد قسمت ادبیات تجربی یا پیشینه تجربی موضوع می شویم. بسته به اینکه موضوع ما در چه حوضهای باشد سعی میکنیم یک طبقه بندی منطقی در این قسمت ارائه کنیم. این طبقه بندی نشانه تسلط بیشتر ما بر موضوع است. دو روش زیر عمدتاً در مورد هر موضوعی برای طبقه بندی قابل استفاده است.
1. طبقه بندی پیشینه نظری از نظر زمانی: یعنی اینکه ما هنگام اشاره به پیشینه نظری موضوع ابتدا نظریات قدیمیتر در این حوضه را بیان می کنیم و سپس به آخرین تئوریهایی اشاره میکنیم که در این رابطه عنوان شده است.
2. طبقه بندی مطالعات تجربی یا پیشینه تجربی موضوع براساس مطالعات داخلی و خارجی: در این قسمت ما میتوانیم پژوهشهای قبلی را به دو دسته مطالعات داخل ایران و مطالعات خارجی تفکیک نمائیم.
روششناسی تحقیق
در قسمت روششناسی ما در مورد مباحث فنی (چیزی که در تخصص ماست یعنی پژوهشی که انجام می دهیم) کار پژوهشی خودمان را توضیح میدهیم.
در این قسمت عناوین زیر را باید به صورت کامل مشخص کنیم.
1. مقدمه 2. مدل مفهومی 3. متغیرها معرفی شود.
4. سنجش یا اندازه گیری متغیرها 5. تعریف عملیاتی متغیرها
6. روش آماری تحقیق 7. معرفی مدل ریاضی پژوهش
8. نمونه گیری
9. نمونه گردآوری داده ها : 1- اطلاعات اولیه : دادههای مستلزم گردآوری
2- اطلاعات ثانویه : دادههای موجود قبلی، نیازمند تعدیل
1. مقدمه : در ابتدای بخش روششناسی یک پاراگراف در مورد ادبیات موضوع درج میکنیم. یعنی یک جمعبندی بسیار مختصر و مفید در مورد مطالعات قبلی انجام شده را در اینجا میآوریم.
این موضوع یا این قسمت از این جهت مهم است که درواقع توجیه کننده بخش روششناسی ماست. ب عبارت دیگر هر تصمیمی که ما در مورد آیتمهای دیگر روششناسی تحقیق می گیریم باید مبتنی بر پیشینه پژوهش باشد بنابراین اشاره به پیشینه پژوهشی در ابتدا روششناسی تحقیق به مخاطب ما اعلام می کند که تمامی روش مورد استفاده در این پژوهش کاملاً مستند و براساس مطالعات قبلی است.
توضیح نحوه گردآوری : بخشی از دادههای مورد نیاز برای انجام پژوهش قبلاً توسط سازمانها یا افراد دیگر جمع آوری شده است. بنابراین ما در مورد این نوع دادهها نیازی به جمع آوری مجدد آنها نداریم. گاهی ممکن است صرفاً لازم باشد در مورد این دادهها برخی تعدیل ها را به وجود بیاوریم. یعنی به عنوان مثال در مورد متغیری مثل نرخ بیکاری که از قبل دادههای آن موجود است شاید لازم باشد آن را متناسب با مدل آماری پژوهش تعدیل کنیم گاهی نیز به صحت این دادهها شک داریم که لازم است بسته به نوع دادهها به نوع آن تصمیم بگیریم. این تصمیم میتواند تغییر منبع دادهها یا استفاده از شواهدی در تأیید دادههای موجود باشد به این دسته از دادهها دادههای ثانویه گفته می شود.
دسته دیگر دادههایی هستند که پژوهشگر مجبور است که برای اولین بار خودش آنها را تولید کند از این رو به آنها دادههای اولیه گفته میشود.
در مورد دادههای اولیه در پژوهشهای حوضه مدیریت مصاحبه و پرسشنامه دو روش عمده جمع آوری دادههاست.
محدودیتهای پژوهش
در این قسمت پژوهشگر باید محدودیتهای کار خود را برای مخاطب خود روشن کند. در یک کار پژوهشی معمولاً محدودیت در مورد دادههای مورد نیاز پژوهش و محدودیت روش آماری پژوهش است. به عنوان مثال :
پژوهشگر میتواند به روز نبودن آمار مربوط به نرخ بیکاری را به عنوان یکی از محدودیتها بیان نماید یا مثلاً زمانی کوتاهی را که مانع از بررسی بهتر و کاملتر موضوع است را به عنوان محدودیت بیان کند.
در بیان محدودیتها نکته مهم این است که اولاً دقت کنیم تمام محدودیتهای موجود را در پروپوزال خود بیاوریم این موضوع سبب می شود هنگام ارزیابی پروژهها کمی دچار مشکل شویم (مثال: طرحی که برای پل ریخته می شود) محدودیتهایی که برای درست کردن پل به کار می رود.
دوماً باید دقت کنیم محدودیتهای عنوان شده صرفاً محدود به موضوع تحقیق خودمان باشد، به عبارت دیگر مسائل حاشیهای پژوهش را وارد این قسمت نمی کنیم.
برآورد مالی و زمانی- همکاران در مورد پروپوزالهای دانشگاهی این دو مورد چندان مهم نیستند. اما در مورد پروپوزال که برای بخش بازرگانی و نظیر آن نوشته می شود این دو مورد اهمیت بسیار دارد.
منابع – رفرنسها
منابع تحقیق یا رفرنسها شامل تمام کتابها، مقالات، پایاننامهها، کتابچه همایشها، سایتهای اینترنتی و ... می باشد که ما برای نوشتن پروپوزال از آن استفاده کردیم باید دقت کنیم تمامی منابعی که در این قسمت ذکر می شود حتماً و حتماً داخل متن پروپوزال نیز اشاره شده باشد. به عبارت دیگر باید متناظر یک به یک بین رفرنسهای پایانی و رفرنسهای داخل متن برقرار باشد.
نکته : استفاده از استانداردهای منبعنویسی در این قسمت از پروپوزال است. منظور از استاندارد منبعنویسی روشی که برای نوشتن منابع مورد توافق مجامع بین المللی است. معمولاً استاندارد APA در پژوهشهای مدیریت مورد توافق نویسندگان قرار دارد.
نمونهای : منابعی که برای پروپوزال یا پژوهش استفاده میشود:
1. کتاب 2. مقاله 3. پایان نامه یا طرح پژوهشی 4. دستنوشتهها یا پایان نامهها یا پژوهش منتشر نشده 5. سایتهای اینترنتی
در نوشتن منابع دقت کنیم هرگز فهرست منابع شماره گذاری نمی شود.
مورد دوم استفاده از فونتهای ایتالیک (Italic)، (Bold)، (underline) یک موضوع سلیقهای نیست و کاملاً در استانداردهای منبعنویسی اصول نگارشی و استفاده از آنها به صراحت مشخص شده است.
نرم افزاری به نام End note می تواند فرد را در تنظیم منابع کمک کند.